Reflexions d'un ginecòleg

En aquest blog pretenc donar explicacions i compartir comentaris de fets i coneixements que molt sovint estan mal interpretats o poc explicats dintre del camp de la Ginecologia i Obstetrícia. Lògicament són les meves interpretacions i per això poden ser exposades a rèplica. Us animo a fer-ho i poder mantenir un diàleg constructiu.

dilluns, 25 de gener del 2010

No és bo NO tenir la regla!



Lògicament si tens 16 anys i estàs embarassada no és bo, però hi ha ocasions en les quals aquesta frase, molt repetida, deixa de ser certa. La regla és únicament la sortida de sang pels genitals femenins. Aquesta sang conté les restes del teixit que folra la matriu per dintre, l’endometri. Aquest teixit serveix per protegir els espermatozoides quan van cap a les trompes i per embolicar l’òvul quan arriba fecundat a l’interior de l’úter. Llavors produeix part de la placenta i la bossa de les aigües. Però quan una no està embarassada, aquest teixit es desprèn i sagna. Això surt pel coll de la matriu i és la menstruació.

Això vol dir que la menstruació no és cap sang que neteja el cos, sobra i que cal fer net, com es creu ancestralment. Les dones operades de la matriu no tenen la regla i no els passa res (sempre i quan no se’ls hagin extirpat els ovaris).

La menopausa és l’aturada dels ovaris per haver acabat els seus recursos per ovular. Aleshores no es produeixen hormones sexuals femenines i, si aquestes no hi són, no creix l’endometri a l’interior de l’úter i no hi haurà una regla mai. En aquest cas la regla no apareix, perquè s’està a la menopausa. En ocasions els ovaris poden quedar bloquejats per altres hormones o per mal funcionament (ovaris poliquístics) i no apareix la regla. En aquest cas si que no és bo no tenir la regla. Indica mal funcionament ovàric. Hi ha altres causes.

Però si es prenen medicaments que interfereixen el creixement de l’endometri (alguns anticonceptius, DIU’s de progesterona) no passa res per no tenir la regla.

Els canvis que es noten en el cos d’una dona quan té la regla (que moltes associen al fet de sortir la sang menstrual) son deguts que en aquest moment els ovaris comencen a produir estrògens i aquests fan que es trobi molt millor en tots els sentits. No són deguts a la sortida de sang pels genitals.

Si es bloca el creixement de l’endometri i els ovaris segueixen funcionant, la dona també notarà els canvis al seu cos quan es comencin a produir estrògens i no tindrà la regla. Insisteixo, això és el que passa amb els anticonceptius que només porten progesterona o els DIU’s hormonals.

Tenir molta regla si que és dolent, ja que es perd massa sang i amb aquesta molt ferro. La manca de ferro fa que no es recuperin les cèl·lules vermelles i es caigui en una anèmia. Això produeix cansament, sobretot durant els primers dies i després de la menstruació.

En conclusió: Quan es fan tractaments per no tenir o tenir poca regla és bo i no passa res de dolent al cos de la dona.

4 comentaris:

  1. Hola Dr. Font,
    tinc 44 anys i ara quan tinc la regla tinc hermorragies i anemies...
    Estic cansada de la menstruació, ja són masses anys. Es medicament possible i correcte per a la salut demanar al meu ginecoleg que no vull tenir més regles o he d'esperar a la tan poc desitjada menopausa?
    Tinc 2 fills preciosos i el meu aparell genital femení ja ha fet la seva funció.
    Gràcies pels teus comentaris i consells.
    Cordialment.

    ResponElimina
  2. Actualment es pot suprimir la regla de forma reversible sense cap problema. Per exemple, els DIU's de progesterona, que van molt bé.
    Cal que ho parlis amb el teu ginecòleg perquè no té cap conseqüència suprimir la regla.

    ResponElimina
  3. Hola dr. Ultimament quant tinc la regla ho passo t malament hi hm molesta moltissim aquests dies. M'agradaria que hem recomanes algunes pastilles per no tenir la regla durant un temps.

    ResponElimina
  4. Bon dia Cristina. El blog no m'ha avisat del teu comentari. Sento molt contestar tant tard.
    Hi ha diferents productes que poden eliminar la regla, des d'anticonceptius orals a DIU's.
    Un bon producte actual són unes pastilles que es diuen Qlaira.
    Et deixen pràcticament en amenorrea.

    ResponElimina