Reflexions d'un ginecòleg

En aquest blog pretenc donar explicacions i compartir comentaris de fets i coneixements que molt sovint estan mal interpretats o poc explicats dintre del camp de la Ginecologia i Obstetrícia. Lògicament són les meves interpretacions i per això poden ser exposades a rèplica. Us animo a fer-ho i poder mantenir un diàleg constructiu.

dilluns, 14 de juny del 2010

Les boles xineses (Esferes vaginals sanitàries).



Aquest artefacte té un cert aire sexual i transgressor, però de veritat és una bona eina per millorar la musculatura pelviana, que sempre queda malmesa després d’un embaràs i part.

Actualment hi ha (com a mínim) una casa farmacèutica que les ha llençat al mercat (PelvicGym), per no tenir que anar a un SexShop a comprar-les (que sempre pot ser més carregós, o no!).

La nostra panxa està plena d’òrgans, alguns, quasi lliures dintre d’ella que cal retenir al seu interior amb una bona musculatura. A més aquesta musculatura dóna pas a la part final del budell i bufeta urinària. La part que tanca la zona més baixa de la panxa i cuida de la continència d’esfínters és la musculatura pelviana.

Aquesta musculatura, que s’obre per deixar néixer al vostre fill, necessita tenir un bon to muscular perquè no es moguin de lloc els òrgans que abraça i bloquejar bé la sortida de la bufeta urinària i el budell gruixut.

Si aquesta musculatura, després d’un embaràs i part, queda malmesa es pot presentar incontinència d’orina, incontinència fecal, caiguda dels òrgans genitals (prolapse uterí, cistocele, rectocele) i disfuncions sexuals.
Sens dubte el que més preocupa és no poder aguantar l'orina dintre de la bufeta i aquesta s’escapi involuntàriament (incontinència d’orina). Potser senzillament per un cop de tos o per riure. Quan l’orina s’escapa a un esforç, ja sigui gran o petit, es culpa d’una fallida de la musculatura pelviana (no s’ha de confondre amb l’orina que s’escapa involuntàriament sense fer res per fallida dels nervis que tanquen la vàlvula de la bufeta, l’esfínter).

Per tal d’evitar tot això és bo fer exercicis del terra pelvià per mantenir forta aquesta musculatura.

L’exercici més conegut és el d’intentar tallar el raig d’orina quan s’està fen pipí (comprimir l’esfínter vesical). També cal fer força amb la vagina com si es volgués retenir el flux menstrual i fer força amb l’esfínter anal com si es volguessin retenir gasos.

Un cop reconeguda aquesta musculatura es pot fer els exercicis de Kegel. Asseguda a una cadira, millor de superfície dura, amb els genolls una mica separats, cal contraure tota la musculatura perianal durant 4 segons i descansar 8 segons. Això es fa 10 vegades seguides i es repeteix 3 cops al dia.

Una altra solució és fer servir les boles xineses o esferes vaginals sanitàries (mira que ens compliquem la vida per no dir les coses pel seu nom).

Són dues boles, unides per un cordill, que al seu interior hi ha dues esferes més petites. Això cal introduir-ho dintre de la vagina, deixant el cordill fora per poder-les retirar. Amb el moviment les esferes internes creen una vibració que estimula uns receptors de la musculatura del terra pelvià i de les parets vaginals que augmenta el rec sanguini de la zona i millora el to muscular.

Si costa introduir-les es pot fer servir un lubrificant (PelvicGel).

El temps que es fan servir és molt variable i pot ser força llarg, el que si és clar és que a les 6 setmanes ja començarem a sentir el seu efecte. Es recomana fer-les servir 30 minuts cada dia, millor repartit en 15 minuts dos cops al dia.

I perquè les boles xineses tenen un caire sexual? Perquè si es millora la força de la musculatura vaginal les relacions sexuals donen més plaer i l’orgasme és molt més intens.