Reflexions d'un ginecòleg

En aquest blog pretenc donar explicacions i compartir comentaris de fets i coneixements que molt sovint estan mal interpretats o poc explicats dintre del camp de la Ginecologia i Obstetrícia. Lògicament són les meves interpretacions i per això poden ser exposades a rèplica. Us animo a fer-ho i poder mantenir un diàleg constructiu.

dimecres, 21 de setembre del 2011

Càncer de coll de matriu i DIU de coure



Clàssicament s’ha acusat, amb més o menys raó, al dispositiu intrauterí, DIU, de ser culpable de moltes infeccions a l’aparell genital de la dona portadora.
La principal causa era que antigament les principals usuàries del DIU eren dones molt alliberades sexualment i a les hores passava el que tenia que passar, ja que la promiscuïtat sense preservatiu era altíssima i les infeccions de tot tipus eren a l’ordre del dia. Actualment l’us del DIU és molt universal i les persones promíscues ja saben que a més del DIU cal fer servir el preservatiu, així el nombre d’infeccions és quasi igual a qualsevol altre mitjà anticonceptiu.

Però ara els científics de l'Institut Català d'Oncologia ens sorprenen amb una troballa, d’aquelles que són purament estadístiques, i ens diuen que el nombre de càncers de coll de matriu en portadores del DIU de coure és quasi un 50 % inferior a les no portadores. Es tracta d’un treball de recerca, on han estat avaluades més de 20.000 dones de diferents països.

Cal recordar que ja està provat el binomi entre virus del papiloma humà i el càncer de coll uterí. O sigui, sempre que hi ha un càncer de coll de matriu trobem el virus del papiloma humà. En canvi no totes les dones que pateixen una infecció pel virus, ni molt menys, patiran un càncer de coll de matriu.
El problema bàsic és que l’esmentat virus no es propaga per la sang i a les hores al nostre cos li és difícil defensar-se d’ell, ja que no el visualitza. Aquest virus és de transmissió sexual i passa d’un teixit humà a un altre sense que hi hagi contacte amb sang.

L’altra cosa que cal aclarir és que el DIU de coure funciona per l’alliberament de ions d’aquest metall sobre l’endometri. Això provoca una sèrie de canvis sobre el recobriment de l’úter que fa que la dona no quedi embarassada.

El problema actual és saber perquè hi ha menys càncer de coll de matriu entre les usuàries del DIU i de moment hi ha dues teories. La primera ens diu que el coure que desprèn el DIU podria ser la causa que el virus no es propagui per algun canvi que provocaria en la immunitat. La segona teoria determina que els traumatismes que és provoquen en col·locar i retirar el DIU posarien el virus a la vista del sistema immunològic o destruirien les lesions precanceroses que puguin haver-hi.

Crec que cal remarcar una tercera teoria. Podria ser que la usuària del DIU actual sigui una dona molt compromesa amb la seva salut i no s’arrisqui a patir cap tipus d’infecció prenen totes les mesures necessàries per tal d’evitar-les.

Sigui com sigui, queda oberta una nova via d’investigació per intentar vèncer aquest virus que tants problemes ens causa.

El que si que ha de quedar molt clar és que el DIU no protegeix contra la infecció del HPV i que el risc de transmissió i patiment de la malaltia sempre hi és.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/14-salut/452824-lus-del-diu-redueix-a-la-meitat-el-risc-de-cancer-de-coll-duter.html