Reflexions d'un ginecòleg

En aquest blog pretenc donar explicacions i compartir comentaris de fets i coneixements que molt sovint estan mal interpretats o poc explicats dintre del camp de la Ginecologia i Obstetrícia. Lògicament són les meves interpretacions i per això poden ser exposades a rèplica. Us animo a fer-ho i poder mantenir un diàleg constructiu.

dilluns, 23 de febrer de 2015

Dispositiu intrauterí alliberador de progesteronaDes de fa uns anys, més de tretze, comptem en el nostre arsenal terapèutic amb l’anomenat DIU de progesterona (Mirena® i Jaydess®). Es tracta d’un dispositiu que allibera de forma regular una molt petita quantitat de progesterona (20 micrograms al dia).

És un aparell que va col·locat dintre de la matriu i evita el creixement de l’endometri (per l’alliberament d’aquesta hormona). L’endometri és el teixit que folra la matriu per dintre i té dues funcions, la primera és ajudar als espermatozous a remuntar l’úter per poder arribar a les trompes uterines i així trobar-se amb l’òvul, i la segona és fer de llit a l’òvul fecundat per tal que es pugui enganxar a la matriu i l’ajuda a fer la placenta i la bossa de l’aigua (líquid amniòtic). Això vol dir, que si no hi ha embaràs, la caiguda d’aquest teixit (descamació) és el que provoca la regla.

Amb la seva acció aconseguim dues fites, alleugerir la regla i evitar l’embaràs no desitjat.

Que vol dir alleugerir la regla?
Moltes dones presenten una quantitat de regla (flux menstrual) molt abundant, tan abundant que esgoten les seves reserves de ferro i això fa que entrin en anèmia.
Aquesta anèmia, en produir-se de manera molt lenta, molt sovint no s’adverteix com a tal i moltes dones no són coneixedores del seu problema i sols veuen que estan molt cansades i que els hi costa molt fer les seves tasques habituals, o s’adormen a qualsevol lloc, o l’activitat física els hi resulta molt feixuga.
El DIU fa que aquestes menstruacions siguin molt menys abundants, de forma que es recupera el ferro i desapareix l’anèmia. A més, molt sovint, el dolor menstrual també desapareix.

Perquè evita l’embaràs no desitjat?
Perquè, com que no deixa créixer l’endometri, els espermatozous no tenen un mitjà adequat per arribar a les trompes uterines (alteració de la motilitat i funció)  i no troben l’òvul. La seva eficàcia és quasi del 100x100. A més també provoca un espessiment del fluix del coll de la matriu que fa que els espermatozous no puguin travessar-lo (en conseqüència no poden entrar a l’interior de l’úter).
La col·locació del DIU és molt senzilla, una mica molesta, però breu. El dolor es pot evitar prenen un antiinflamatori unes hores abans de la seva inserció. Normalment preferim inserir-lo durant la regla (al final d’ella). Si es tracta d’un canvi de DIU, es pot fer en qualsevol moment del cicle. Després d’un part és millor esperar que hagin transcorregut unes sis setmanes (es pot seguir donant el pit).

Després de la inserció és efectiu com anticonceptiu des del mateix moment, encara que és preferible esperar 24 hores per tenir relacions sexuals.

La seva durada és de més de 5 anys (depèn de l’edat de la usuària).

La retirada del DIU també és molt senzilla i no cal prendre cap precaució especial. Els DIU’s porten uns fills lligats a la seva base, que sobresurten pel coll de la matriu (no molesten). Quan vols extreure el DIU sols cal tibar d’ells.

Algunes usuàries es queden sense la regla, a les hores per saber si ja està a la menopausa (en cas que l’edat sigui l’apropiada) es demana una anàlisi de les hormones implicades en l’ovulació i si aquestes donen positiu, ja es pot retirar el dispositiu.

L’altra part positiva d’aquest sistema de control de la regla és l’escassa freqüència d’efectes secundaris o no desitjats.
Possiblement el més important i que cal tenir en compte és que les dones que tenen migranya pot incrementar el nombre de crisis.
La incidència sobre l’augment de pes és molt baixa (inferior al 10%).

En resum, és un mitjà terapèutic i de control de la natalitat que es pot fer servir a qualsevol edat i de molt alta resolució, amb molt pocs inconvenients.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada