Reflexions d'un ginecòleg

En aquest blog pretenc donar explicacions i compartir comentaris de fets i coneixements que molt sovint estan mal interpretats o poc explicats dintre del camp de la Ginecologia i Obstetrícia. Lògicament són les meves interpretacions i per això poden ser exposades a rèplica. Us animo a fer-ho i poder mantenir un diàleg constructiu.

dilluns, 14 de juny del 2010

Les boles xineses (Esferes vaginals sanitàries).



Aquest artefacte té un cert aire sexual i transgressor, però de veritat és una bona eina per millorar la musculatura pelviana, que sempre queda malmesa després d’un embaràs i part.

Actualment hi ha (com a mínim) una casa farmacèutica que les ha llençat al mercat (PelvicGym), per no tenir que anar a un SexShop a comprar-les (que sempre pot ser més carregós, o no!).

La nostra panxa està plena d’òrgans, alguns, quasi lliures dintre d’ella que cal retenir al seu interior amb una bona musculatura. A més aquesta musculatura dóna pas a la part final del budell i bufeta urinària. La part que tanca la zona més baixa de la panxa i cuida de la continència d’esfínters és la musculatura pelviana.

Aquesta musculatura, que s’obre per deixar néixer al vostre fill, necessita tenir un bon to muscular perquè no es moguin de lloc els òrgans que abraça i bloquejar bé la sortida de la bufeta urinària i el budell gruixut.

Si aquesta musculatura, després d’un embaràs i part, queda malmesa es pot presentar incontinència d’orina, incontinència fecal, caiguda dels òrgans genitals (prolapse uterí, cistocele, rectocele) i disfuncions sexuals.
Sens dubte el que més preocupa és no poder aguantar l'orina dintre de la bufeta i aquesta s’escapi involuntàriament (incontinència d’orina). Potser senzillament per un cop de tos o per riure. Quan l’orina s’escapa a un esforç, ja sigui gran o petit, es culpa d’una fallida de la musculatura pelviana (no s’ha de confondre amb l’orina que s’escapa involuntàriament sense fer res per fallida dels nervis que tanquen la vàlvula de la bufeta, l’esfínter).

Per tal d’evitar tot això és bo fer exercicis del terra pelvià per mantenir forta aquesta musculatura.

L’exercici més conegut és el d’intentar tallar el raig d’orina quan s’està fen pipí (comprimir l’esfínter vesical). També cal fer força amb la vagina com si es volgués retenir el flux menstrual i fer força amb l’esfínter anal com si es volguessin retenir gasos.

Un cop reconeguda aquesta musculatura es pot fer els exercicis de Kegel. Asseguda a una cadira, millor de superfície dura, amb els genolls una mica separats, cal contraure tota la musculatura perianal durant 4 segons i descansar 8 segons. Això es fa 10 vegades seguides i es repeteix 3 cops al dia.

Una altra solució és fer servir les boles xineses o esferes vaginals sanitàries (mira que ens compliquem la vida per no dir les coses pel seu nom).

Són dues boles, unides per un cordill, que al seu interior hi ha dues esferes més petites. Això cal introduir-ho dintre de la vagina, deixant el cordill fora per poder-les retirar. Amb el moviment les esferes internes creen una vibració que estimula uns receptors de la musculatura del terra pelvià i de les parets vaginals que augmenta el rec sanguini de la zona i millora el to muscular.

Si costa introduir-les es pot fer servir un lubrificant (PelvicGel).

El temps que es fan servir és molt variable i pot ser força llarg, el que si és clar és que a les 6 setmanes ja començarem a sentir el seu efecte. Es recomana fer-les servir 30 minuts cada dia, millor repartit en 15 minuts dos cops al dia.

I perquè les boles xineses tenen un caire sexual? Perquè si es millora la força de la musculatura vaginal les relacions sexuals donen més plaer i l’orgasme és molt més intens.

11 comentaris:

  1. Muy interesante, justamente el otro día pensaba en esta opción aunque me parecia un poco "así" ir con unas bolas metidas ahí, pero si tu me dices k van bien, las compraré!
    la verdad es que desde que tuve a alejandro si por ejemplo estoy sentada en plan indio, como me de por estornudar o toser es verdad que tengo alguna mínima perdida.. pero todo y así es molesto el no poder contenerla...
    gracias por la información!
    por cierto muy chulo el blog! no sabía que existía hasta hoy..
    nos vemos en la consulta

    saludos

    Silvia.M

    ResponElimina
  2. Hola a tothom que em pugui llegir,


    En primer lloc m’agradaria felicitar al Dr. per crear aquest blog. Penso que és important que persones, amb la deguda formació i pertinent criteri, puguin ajudar als qui no en tenen tant a deslliurar-se de falses creences o tabús que en el fons no fam més que perllongar i agreujar els possibles problemes.

    M’agrada que algú hagi tret aquest tema perquè des de fa temps que a casa fem crítica dels anuncis tipus “Tena Lady” . Fa vergonya aliena veure com es condiciona a les dones per que continuïn “sufriendo en silencio” (sí, sí, com les hemorroides) les pèrdues d’orina. Reconec que els anuncis estan molt ben estudiats ; dones de totes les edats (es generalitza els problema donant sensació de “normalitat” ), ben arreglades i maques (classe social mitjana, el gran mercat al qual dirigir-se), fent activitats vàries (què bé que t’ho pots passar si portes aquestes compreses !), en resum; que les dones interpreten que és un problema generalitzat i comú a tot el gènere femení, i per tant no cal ni comentar-lo. El camí que se’ls presenta per davant no és un altre que el de “paliar” les pèrdues amb les compreses absorbents i anar passant intentant no perdre autoestima pel camí (ja se’ns presenten a les models felices i contentes). No aconsegueixo deslliurar aquest anuncis d’aquell conegut acudit de genial humorista Eugenio, aquell que deia que eren dos nens que en trobar-se un li demana a l’altre que què pensa demanar-els-hi als Reis, al que un contesta ; “jo un Tampax !” l’altre -sorprès- pregunta ; “i això què és ?” i el primer respon : “no ho sé però deu ser l’hòstia perquè pots nedar, post muntar a cavall, pots jugar al tennis....”

    Després de presentar-vos l’anàlisi que en faig d’aquest tipus d’ anuncis us diré el perquè em fan tanta ràbia. En cap moment s’insta a la dona a recórrer a la consulta del metge per que li exposi el que li està succeint per tal de que aquest, en base als seus coneixements, cerqui la millor solució (no fos cas que aquest arregli el problema i ja no calguin les compreses). Per tant no hem de creure que són “germanes de la caritat” que han estat tant bones de crear un article que fa tant de servei a la dona, què va ! A aquesta indústria ja li convé que les dones continuïn callant i perdent orina perquè ella en surt guanyant !

    A mi m’agrada que la gent estigui degudament informada i així sigui lliure per a decidir, per això em molesta la manipulació, i per aquest motiu me n’alegro de que algú trenqui una llança en favor de parlar sense embuts dels problemes que pateixen moltes dones. Problemes que les fa infelices, que els hi malmet l’autoestima, i que els hi condiciona la seva vida quotidiana. Si les boles xineses ajuden a recuperar el sòl pelvià això sí que és una solució constructiva (que no “paliativa”) que agrairan moltes dones, i a qui les envolten. Ara cal no fer salat ;o sigui que a exercitar s’ha dit !

    Em reitero, felicitats pel blog de reflexions !

    Innocents, 1971.

    ResponElimina
  3. Dr. Font,
    es poden fer servir les boles xineses durant l'embaràs si no les has fetes servir mai abans? Ara estic de 27 setmanes i no he fet mai tampoc els exercicis de Kegel. Abans feia ioga per compte propi, però ho vaig deixar al quedar-me per por a que no em fes bé.
    Gràcies per avançat i felicitats pel blog!
    m

    ResponElimina
  4. L'embaràs no és cap problema per fer servir les boles xineses i molt menys per fer els exercicis de Kegel.
    La Ioga també és saludable durant l'embaràs. Sempre us dic que l'embaràs no és el moment per començar a fer esport, però la que ja està entrenada pot seguir amb ell.

    ResponElimina
  5. Jo tinc 33 anys i sempre he fet esport, muntar cavall,etc..Ara després del tercer embaràs al saltar en alguna classe he notat que perdo petites dosis d'orina. Per això, apart d'exposar-ho al meu ginecòleg, començaré a realitzar aquests exercicis tres cops al dia....amb total regularitat!!!
    Avanço una pregunta, ¿Puc seguir fent gimnàs com fins ara?? o haig d'esperar a reforçar el periné un temps

    Fins ara!!

    laura

    ResponElimina
  6. Bon dia Laura,

    És millor reforçar una mica el periné abans.
    Pots fer qualsevol esport en el qual tu no saltis.

    Fins aviat.........Pere.

    ResponElimina
  7. HOLA Dr.PERE,SOLO LE ESCRIBO PARA HACERLE UNA SUGERENCIA, NO TIENE NADA QUE VER CON ESTE ARTÍCULO,PERO NO HE VISTO NINGÚN OTRO ARTÍCULO CON EL CUAL LO PUEDA RELACIONAR,BUENO ,MI PETICIÓN ES QUE ESCRIBIERA EN SU BLOG,SOBRE LA INFERTILIDAD SIN CAUSA APARENTE,COMO ES MI CASO, Y QUE DIESE CONSEJOS Y ALTERNATIVAS PARA CONSEGUIR EL EMBARAZO,YA SÉ QUE LA PARTE EMOCIONAL INFLUYE,PERO DESPUÉS DE TRES AÑOS DE BÚSQUEDA,ES INEVITABLE OBSESIONARSE,POR TANTO ME GUSTARÍA HACER UN RESET Y EMPEZAR DE CERO CON SUS CONSEJOS.YA ME DESPIDO ESPERANDO RESPUESTA,GRACIAS.
    UN SALUDO. yuliaguapa@hotmail.es

    ResponElimina
  8. Hola,
    Crec que és interessant saber que s'hi pot fer alguna cosa, i més després de tenir fills. Però, es poden posar les boles xineses si es porta un Diu?

    ResponElimina
  9. No hi ha cap problema, ja que el DIU és dintre de l'úter i les boles xineses a la vagina. No destorba per res.

    ResponElimina
  10. Hola,

    En el cas de fer servir l'anell hormonal Nuvaring, pot ser un problema fer servir les boles xines?

    Mersi,

    Núria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda Núria. No, no hi ha cap problema per fer-les servir, ja que el Nuvaring pren una posició quasi horitzontal dintre de la vagina. Les boles tenen que entrar i sortir bé.

      Elimina