Reflexions d'un ginecòleg

En aquest blog pretenc donar explicacions i compartir comentaris de fets i coneixements que molt sovint estan mal interpretats o poc explicats dintre del camp de la Ginecologia i Obstetrícia. Lògicament són les meves interpretacions i per això poden ser exposades a rèplica. Us animo a fer-ho i poder mantenir un diàleg constructiu.

dilluns, 7 de novembre del 2011

El que cal que sàpigues de l’HPV.



El virus del papil·loma humà (HPV) és un virus que infecta la pell i les mucoses i és el causant del càncer de coll d’úter i de les berrugues genitals.
La infecció per HPV és molt comú. S’estima que afecta a un 80% de dones fins als 50 anys.
Hi ha més de 100 tipus de HPV, però sols uns 30 són de risc cancerigen.

Cal que sàpigues:

1.- Sols es transmet de persona a persona per mitjà de contacte sexual.
No coneixem el període d’incubació.

2.- La infecció per HPV normalment no dóna símptomes.

3.- Les berrugues genitals són benignes i normalment no donen problemes.

4.- L’HPV, un cop infectat, pot mantenir-se latent (amagat) durant anys. Això fa que no sabem mai des de quan et vas infectar i on et vas infectar. És el mateix que dir que no sabem qui et va infectar (si hi ha hagut més d’una parella al llarg de la teva vida).

5.- No s’ha de confondre l'HPV amb els herpes virus, ni amb el virus de la sida.

6.- El 70% de les infeccions desapareixen espontàniament (inclosos els virus d’alt risc) en un any i el 91% en 2 anys.

7.- No hi ha tractament pel HPV. Només per les alteracions que produeix.
El tractament d’aquestes alteracions evita el càncer de coll d’úter.

8.- Se suposa que un cop guarida espontàniament una infecció per HPV, no et pots tornar a infectar pel mateix tipus de virus. Això fa que no calgui rastrejar el teu company sexual. Però si que et pots infectar per altres tipus de l'HPV.

9.- En cas de tenir una infecció per HPV no cal sentir-se culpable de res, ni culpar a la parella (si s’ha tingut més d’una parella al llarg de la vida).

10.- La majoria d’infeccions per HPV són asimptomàtiques i sols es detecten pel Papanicolau o per les proves de l’HPV. Cal detectar les infeccions quan encara donen lesions primàries i es poden tractar suprimint les cèl·lules alterades.

11.- Per protegir-te del virus del HPV pots fer:

- Limitar el número de companys sexuals.
- Fer servir preservatius en relacions que no siguin amb la teva parella, encara que no protegeix del tot.
- No fumar, ja que altera el teu sistema immunològic.
- Fer servir suplements d’àcid fòlic. Et fas més resistent a la infecció pel HPV i si ja existeix és menys probable que persisteixi.
- Vacunar-te de l’HPV. La vacuna et protegeix dels virus HPV més cancerígens (16 i 18) i dels de les berrugues (6 i 11). S’aconsella la vacuna abans de la primera relació sexual. També s’aconsella abans dels 26 anys.

12.- L'HPV no afecta la capacitat que tens per quedar embarassada. La transmissió del virus de mare a fill és molt rara.

13.- Quan es detecta una infecció per HPV no cal parar de tenir relacions sexuals amb la teva parella, ja que ell també estarà infectat.
L’HPV no és un senyal que tu o el teu company heu estat infidels. L’HPV pot quedar-se en “silenci” durant molts anys abans de ser detectat per un examen. No hi ha manera de saber quan et vas infectar.

14.- Cal fer citologies o Papaniculau’s per detectar les primeres lesions de l'HPV, encara que estiguis vacunada, ja que aquesta sols protegeix fins un 70% dels casos.

7 comentaris:

  1. Hola Pere;

    ¿Practicar sexo oral y anal con una persona infectada con este virus puede provocar alteraciones celulares también en esas vías? ¿podría llegar a ser causante de otro tipo de cáncer que no sea el del cuello del útero?

    Muchas gracias.

    ResponElimina
  2. Si, practicar sexe oral o anal amb una persona infectada et pot infectar.
    És possible el càncer d’anus, vulva, vagina o de faringe.
    El que passa és que el sexe oral es dóna molt i la incidència de càncer és molt baixa, a l'igual que els altres tipus de càncer que t’he comentat. Això vol dir que és molt difícil contraure aquest virus en altres llocs o que no són tant patògens.
    En canvi el HPV que produeix les berrugues si que pot donar berrugues a la gola o a l'anus.

    ResponElimina
  3. Tinc una filla de 11 anys que l´hem operat de peritonitis fa tres setmanes. Ara en el col.legi ens demanen autorització per posar la vacuna del papil.loma humà però he llegit que te efectes secundaris de diarrees i vòmits. A més l´Institut Català de la salut no m´ha donat cap informació sobre aquesta vacuna. eNS esperem que pasi mes temps de l´operació?

    ResponElimina
  4. Perdona que no t’hagi contestat abans, però no havia vist el teu comentari.
    La vacuna del HPV, com qualsevol vacuna, pot donar petits efectes secundaris, que normalment no passen d’un ensurt. Hi ha explicats dos casos de reacció extrema a València (se’n diu síndrome de Guillain Barré) que són aquests casos molts rars que hi ha a vegades i que no tenen cap explicació.
    Fora d’això crec que és una vacuna segura.
    De totes formes, una peritonitis et deixa les defenses molt baixes i més en una nena. Crec que caldria esperar a la seva plena recuperació (mínim 60 dies).
    Qualsevol reacció adversa ens farà patir molt i dubtaren de quina és la seva causa.
    No hi ha cap presa per posar la vacuna. És fa en aquesta edat per estar segurs que encara no ha tingut relacions sexuals, que és la situació ideal per saber que encara no està infectada.

    ResponElimina
  5. Bon dia,
    En el cas d'una persona de 38 anys que ja hagi tingut relacions sexuals amb parella estable, i que fa dos anys que té HPV, però ja no té cèl.lules malignes, i un percentatge molt baix de HPV. Cal vacunar-se? és efectiva la vacuna? en quin percentatge? Moltes gràcies!

    ResponElimina
  6. En el anterior, la teva parella que està infectada de virus d'alt risc, et pot reinfectar? pot ser que a partir del sexe oral puguis agafar un càncer de gola, o és millor utilitzar sempre el preservatiu en les pràctiques sexuals?
    Moltes gràcies!

    ResponElimina